מזג אויר בטרקים – איך להתכונן ומהן האפליקציות הטובות ביותר
זה לא פוסט על הציוד המתאים למזג אויר בטרקים אלא על התהליך שעל פיו אני פועל והכלים בהם אני משתמש כדי לחזות בצורה מדוייקת את תנאי מזג האויר לפני ובמהלך כל טרק שאליו אני יוצא

מזג אויר בטרקים משפיע מאוד על ההליכה עצמה אבל גם על תהליך התכנון.
הוא מכתיב איזה ציוד כדאי לקחת (ביגוד, שקש, אוהל מתאים וכו), יש לו השפעה על סוג האוכל שאבחר, על משקל התרמיל ומתי כדאי לעצור או לשנות תכניות.
היכולת לחזות אותו ולהתמודד איתו היא קריטית להצלחת כל מסע, ובפוסט הזה אשתף תהליך די קבוע שאני פועל על פיו בתכנון טרקים. אם אתם רוצים לדלג על התהליך, חבל, אבל תרגישו חופשי לעבור ישר לכלים.
מזג אויר בטרקים – מה בדיוק בודקים?
כשבוחנים מזג אויר בטרקים כדאי להתייחס ל- 3 משתנים עיקריים:
- משקעים (גשם, ברד, שלג)
- טמפרטורה
- רוח
גם לחות דורשת התייחסות (בעיקר במקומות חמים), אבל לדעתי היא פחות קריטית כי עד היום היא מעולם לא עצרה אותי או גרמה לי לשנות תוכניות, אולי כי אני רגיל להתמודד עם החום והלחות של הארץ.
30 מ"מ גשם במדבר הם לא 30 מ"מ על ההר
אני יודע שזה (הכותרת) נשמע מוזר, הרי גשם זה גשם, מה זה משנה איפה הוא יורד? אבל אחרי שיודעים איזה משתנים לבדוק, צריך להסתכל על האזור בו מטיילים.
ההשפעות של מזג אויר בטרקים משתנות בין אזור לאזור. בחורף בארץ לדוגמה, אם יש תחזית לגשם, אתייחס אליה אחרת אם אני מתכנן לטייל במדבר יהודה, שם יש סכנת שטפונות, לבין אם אני מתכנן לטייל בחרמון, שם אתכונן לקור ולסיכון של היפוטרמיה.

להשפעות האלו אני קורא "מקדמי סיכון אזוריים" וכשמתכוננים למזג האויר בטרקים חייבים לקחת גם אותן בחשבון. דוגמאות למקדמי סיכון שכיחים:
אפקט הגובה
הרים מייצרים מזג אוויר משלהם, וגורמים לתנאים להשתנות משמעותית ככל שעולים בגובה ותנאי השטח משתנים.
*בהמשך אציג כלי שנותן תחזית מדוייקת של מזג אויר לפי קו הגובה שבו אתם נמצאים בכל הר בעולם.
נהרות
במזג אוויר גשום כל נהר יכול להיות גבוה ובעל זרימה חזקה מהרגיל וזה יכול לשנות לגמרי את התכנון של הטרק. כשחציתי את ארה"ב ברגל לדוגמה, הנהרות הכתיבו לנו את המסלול מחדש בגלל כמות הגשמים (כתבתי כאן גם מדריך לחציית נהרות).
חשוף/לא חשוף
אזור חשוף הוא מקדם סיכון משמעותי בכל סוגי מזג האויר כי קשה יותר להסתתר אם יש סכנת ברקים או שיש רוחות חזקות. כשחם, קשה יותר למצוא צל כדי לנוח.

לא תמיד פשוט להבין מראש את כל מקדמי הסיכון באזור וכדאי לנסות לברר ולשאול מישהו שכבר טייל שם על מפגעי מזג אויר רפטטיבים, בעונה בה אתם מתכננים את הטרק. אם רוצים להשקיע, אפשר גם לנתח את האזור עם מפת לווין של גוגל או של אפליקציית הניווט המועדפת עליכם.
אני זוכר שלא היה לי מושג על תופעת מפולות הסלעים ובוץ בהרי הפאן בטגיקיסטן עד לרגע שנקלעתי לתוכה. גשם חזק של כמה שעות בודדות הפך נסיעה של שעתיים ל-12 שעות פקק. ככה זה באזורים הרריים שכרתו והורידו בהם את כל הצמחיה והעצים (בעיקר לצרכי הסקה ובנייה), פשוט אין מה שיחזיק את הקרקע והסיכוי למפולת בוץ עולה.
הגשם יצר עשרות מפולות לאורך הכביש. הנהג שלנו נסע בין סלעים ענקיים שהתדרדרו וחסמו חלק מהדרך, ואני הייתי בהרגשה מציקה שעוד רגע אחד גם יפגע בנו, אבל במקרה הזה אף רכב לא נפגע, המפולות פשוט יצרו מחסום שבסופו של דבר עצר את התנועה. המקומיים כבר רגילים לזה וידעו לחכות בסבלנות עד שהגיע שופל מהכפר הקרוב לפנות את הכל.

שלבי הכנה למזג אויר בטרקים?
נתונים ממוצעים
השלב הראשון הוא ללמוד את הנתונים הממוצעים של מזג האויר באזור, ופשוט לכתוב בגוגל את "שם האזור + המילה "weather" + התקופה/החודש שבו מתוכנן הטרק".

אם אין שם ברור לאזור, אכתוב את שם היישוב הקרוב ביותר אבל במקרה כזה צריך לזכור שהתחזית ליישוב הקרוב לתוואי הטרק לא בהכרח תיהיה רלוונטית, כי אם עולים בגובה לדוגמה, מזג האויר על ההר צפוי להיות שונה מאוד מזה שלמטה.
אחר כך אני נכנס ל 3-5 אתרים הראשונים שמופיעים בחיפוש ומוודא שהם מספקים נתוני מזג אויר דומים (שיש חפיפה) כדי להבין את הממוצע העונתי.
וידוא דיוק הכלים
אחרי שקיבלתי תמונת מצב של הממוצע העונתי, אני נכנס לכלים (אפליקציות ואתרים שאמליץ עליהם עוד כמה פסקאות) שבהם אשתמש במהלך הטרק כדי לוודא שהמידע בהם חופף לנתונים שמופיעים באתרים שגוגל המליץ עליהם בשלב הראשון. כל התהליך הזה לא אמור לקחת יותר משעה ונותן לי איזושהי הבנה כללית של מזג האויר ולא פחות חשוב, מעין אישור שהכלים שלי באמת מדוייקים לאזור בו אטייל.
שבוע לפני – בדיקה ממוקדת
השלב הזה מתקיים שבוע לפני התחלת הטרק, רק אז אני מתחיל ללמוד את מזג האויר שאיתו אני צפוי להתמודד בזמן הטרק עצמו, בהבנה שאני צריך להתכונן גם לסיכוי הקטן של מזג אוויר חריג (כזה שלא בהכרח תואם את הממוצע).

בזמן הטרק
שלב אחרון, זהו, הטרק התחיל. הכלים בהם אני משתמש בזמן ההליכה עוזרים לי לחלק את התחזית ל-2:
1. מזג אויר לטווח הקצר (שעתי ועד 24 שעות קדימה)
אני מדבר על מזג אוויר בזמן אמת + השעות הקרובות. מכ"ם גשם/עננים לדוגמה, הוא כלי מעולה לטווח הקצר והוא נותן מידע מהשעות האחרונות, בעזרתו אפשר ללמוד על כיסוי העננים במרחב ועל כיוון, מהירות והעוצמה של המערכת החורפית.
2. מזג אויר לטווח הארוך (עד 10 ימים)
המטרה היא לקבל תמונה כללית של מה צפוי לי מבחינת:
- טמפרטורות – צפי הגבוהות והנמוכות ביותר של הימים הבאים בטרק
- משקעים – הסבירות (באחוזים) והדפוסים (שעות ספציפיות בהן יורד, כמויות וכו)
- אני גם בוחן מידע כללי על דפוסי הרוחות (שעות, כיוון ועוצמה), אבל בהבנה שזה נתון שיותר קשה לחזות לטווח הארוך ויש סיכוי גדול שהוא ישתנה
*טיפ – מבחינת רוחות, אני שם דגש גם על תכנון הקמת האוהל, ככה שאם יש צפי של רוחות חזקות, אתכנן להעמיד אותו במקום מוגן/תחום על ידי גבעה, קיר, עצים או כל מחסה טבעי אחר שקיים בשטח.

הכלים בהם אני משתמש לחיזוי מזג אוויר בטרקים
רוב הכלים למטה מבוססים על גישה לאינטרנט ויעבדו בזמן אמת רק במקומות עם קליטה או ווייפיי, לכן תמיד מומלץ לעשות צילום מסך או להוריד את התחזית כ- PDF. אני מוצא שרמת הדיוק שלהם גבוהה אבל אם אתם מכירים כלים אחרים, טובים יותר, אשמח שתספרו לי עליהם כי אני אוהב ללמוד ולהכיר כלים חדשים.
Windy – Web | App
למרות שאנימציית הרוח של "ווינדי" היא ממש אינטואטיבית ונותנת הבנה מצויינת של מצב הרוחות, אל תתנו לשם להטעות אתכם, זה לא כלי רק לתחזית של רוחות. הוא נותן פרמטרים נוספים של חיזוי לטווח הקצר והארוך כמו טמפרטורות, לחות ומכ"ם מעולה שיכול לעזור בזמן אמת. יש גם שכבת "זיהום אויר" ושריפות שמאוד עוזרת בתכנון טיול, לדוגמה במדינות החוף המערבי של ארה"ב שהקיץ הנוכחי (2020) והמטורף שעובר עליהם שינה תוכניות להרבה מטיילים.

AccuWeather – Web | App
אחד הכלים הפופולאריים כיום וגם אחד הותיקים (החברה קיימת מ- 1962). האפליקציה נותנת תחזית חודשית, שבועית, יומית, שעתית ואפילו, במקומות מסויימים בעולם, דקתית (נראה לי שאין מילה כזאת, אבל זה פשוט התלבש טוב), כלומר עדכון חדש כל דקה בעזרת טכנולוגיה שנקראית MinuteCast – תחזית שכוללת את סוג המשקע, העוצמה שלו וזמני התחלה וסיום שמעודכנים לכל דקה במשך השעתיים הקרובות.

Yr – Web | App
YR.no שייך למשרד המטאורולוגי הלאומי של נורבגיה (YR זה "טפטוף" בנורבגית).
האפליקציה מאוד נוחה לדעתי ומדוייקת בעיקר ברמת התכנון לטווח הקצר (עד 24 שעות). לטווח הארוך נתקלתי בכמה אי דיוקים, אבל עושה רושם שהם משתפרים. לטרקים באיזור סקנדינביה זו האפליקציה הכי טובה לדעתי (בחציית איסלנד השתמשתי בה לא מעט).

mountain-forecast.com
כמו שהזכרתי למעלה, זה כלי מעולה לקבלת מידע מבוסס גובה. פשוט מזינים בשורת החיפוש שם של כל הר בעולם ומקבלים גרפים עם טמפרטורות ומשקעים, יחד עם האפשרות לתחזית מדוייקת לפי קווי גובה ספציפיים על ההר. ככה לדוגמה אני יכול לקבל תמונת מצב של גובה השלג בפאס אליו אני עולה.
כרגע (2020) זה רק אתר, עוד אין אפליקציה, וחווית המשתמש בו קצת מיושנת. אני מקווה שזה עניין של זמן עד שגם אפליקציה תצא.

Flowx: Weather Map Forecast
אפליקציית מכ"ם אינטראקטיבית ונוחה שנותנת "מבט על" וגרפים על משתני מזג אויר כמו רוח, כיסוי עננים, גשם ועוד. במקרה הזה אין אתר, רק אפליקציה.

כלים נוספים
PLB/GPS – אם יש לכם מכשיר ניווט/איכון לווייני אז בדרך כלל יש בו אפשרות לבדוק את מזג האויר בזמן אמת בשטח. זה קריטי בעיקר במקומות המרוחקים בהם אין קליטה סלולרית/אינטרנט. אני השתמשתי ב-InReach של גארמין לדוגמה, וזה מאוד עוזר כל ערב לדעת מה צפוי להיות מזג האויר של מחר.
אפליקציות הניווט – חלק מאפליקציות הניווט מספקות גם מידע על מזג האויר (לפעמים בגרסת הPRO בתשלום). אני עדיין מעדיף להתשתמש באפליקציות יעודייות לתחזית כי המידע בהן מלא, מפורט ונוח יותר לשימוש, אבל זו עדיין אופציה ששווה לבדוק.
אני מאמין שזה עניין של זמן עד שאפליקציות הניווט המובילות יוסיפו אפשרות לשכבת מזג אויר (לדוגמה OpenWeatherMap) על שכבות הניווט השונות, כרגע (2020) זה עדיין לא מפותח מספיק.
פקחים – אחרי שניתחתם בצורה מקוונת את מזג האויר הצפוי, אם יש אפשרות, תמיד כדאי לשאול גם את הפקחים המקומיים על מזג האויר בטרק המתוכנן כי בסוף, לדעת את מזג האויר זה חלק גדול מהעבודה שלהם והם כנראה יהיו הכי מעודכנים. לרוב הם מכירים מצויין את תנאי השטח, את המסלולים ובאופן כללי זה גם טוב לכם, במידה ומשהו משתבש, שהם ידעו שאתם שם בחוץ.
כלים מקומיים – יש מדינות עם אתרים/אפליקציות של מזג אויר מקומי ששווה לבחון. באיסלנד יש את vendur.is אבל בניו זילנד לדוגמה מומלץ להשתמש באפליקציה של השירות המטאורולוגי הארצי שנקראית Met Service. היא מעולה לניו זילנד אבל לא רלוונטית למקום אחר.
באופן כללי חשוב לזכור שיש עוד הרבה כלים לא פחות טובים ולא יזיק לשאול מקומיים או שוב, פקחים, באיזה אתר/אפליקציה הם משתמשים.
מפולות שלגים – אני לא מכיר כלים טובים שנותנים תחזית מפולות שלגים אבל אם מתכננים טרק בשלג, חשוב להכיר שיש תנאים מסויימים שמגבירים את הסיכוי שמפולת תתרחש וכדי להבין אותם צריך לעשות שיעורי בית וללמוד על "התנהגות השלג".
אני מניח שלחבר'ה שעושים סקי/סנובורד או מטפסי הרים יהיה יותר מידע על העניין. אם אתם מכירים כלי טוב לתחזית מפולות – ממש אשמח שתספרו לי עליו.