עד כמה כסף הוא מכשול לגיטימי בדרך למסע הבא שלך?

כסף זה דבר חשוב. הרבה אנשים מגדירים כסף כאחת הדאגות העיקריות בחיים שלהם ואחת הסיבות לכך שאינם יכולים לצאת למסע חלומי בחול. האמת, אני לא בטוח שכסף זו הסיבה העיקרית

0

אני מסיים עוד הרצאה. הפעם אלו נערים ונערות רגע לפני גיוס. בדיוק סיימתי לספר להם על חלק מהאתגרים במסע. שלג, דובים, מחלת גבהים, ניווט בתנאים מאתגרים וכל מיני מכשולים שקשורים בתכנון ויציאה למסע ארוך. אני מדבר על העובדה שגם אני התחלתי ללא ניסיון ולא היה לי מושג מה אני עושה בהתחלה, אז "אם אני הצלחתי גם אתם יכולים".

בין כל השאלות בסוף ההרצאה, יש שתיים שכמעט תמיד חוזרות על עצמן-
1. מאיפה יש לך כסף לטייל כל כך הרבה?
2. איך המשפחה שלך הגיבה למסע של כמעט שלוש שנים בלי לחזור הביתה?
תאכלס, שאלות מעולות. רלוונטיות גם לכאן אז אענה על הראשונה עכשיו ובהזדמנות אחרת גם על השנייה.

אמלק: זה לא כזה יקר כמו שחושבים, בטח אם רוב הזמן אתה ישן באוהל.

אם רוב האנשים רוצים לטייל, מה עוצר בעדם?

ישבתי עם חברים ושוב עלתה השיחה המוכרת של "מה תעשה אם תזכה בלוטו?".
תמיד, תמיד איפשהו בשיחה עולה "הטיול". חלק רוצים לנדוד שנה מסביב לעולם, לחלק יספיק חודש. זה לא משנה, כמעט כולם רוצים לטייל כשהם מדמיינים את עצמם זוכים.
אבל מה לעשות, רובנו לא נזכה. האמת, מעולם לא ניסיתי אפילו למלא לוטו ועדיין, זה נחמד לדמיין.

אבל מה זה אומר, שאם לא נזכה בלוטו נוותר על חלום הטיול?

כמו הרבה החלטות שאנחנו לוקחים, גם יציאה למסע גדול כרוכה יותר במוכנות נפשית מאשר ביכולת כלכלית. רוב האנשים, או לפחות אתם שקוראים פה עכשיו ויש לכם מספיק מזל ויכולת כדי להציב את מטרת המסע כחלום מציאותי, כנראה יכולים לחסוך למסע, אבל הוא יתנגש ברצונות וצרכים אחרים. אז השאלה האמיתית היא האם אנחנו מוכנים לשלם את המחיר?

לחלקינו זה לימודים שלא נרצה להפסיק באמצע, פרוייקט בעבודה, אולי נצטרך להתפטר.
חלק לא יכולים לחסוך מספיק כי כל מה שהם מרוויחים יורד בסוף החודש על הדירה, פנאי ושאר הוצאות היומיום.
חלקינו פשוט חוסכים לדברים אחרים, דברים "חשובים יותר", כל אחד וסדר העדיפויות שלו.

זה מסתכם בזה שרובנו פשוט מפחדים. אולי זה לא ישתלם לנו, אולי יקרה לנו לנו משהו, יש גם את הסיכוי שלא נהנה או לא נצליח לטייל כמו שתיכננו, ואז זה בכלל באסה כי נפסיד פעמיים:
גם את הרעיון של מסע חלומי וגם את "הדבר החשוב האחר" שויתרנו עליו בשביל לצאת לטיול.
תאכלס, מפחיד.

קצת מספרים, דוגמאות לעלות המסעות שלי

על עניין הויתורים אכתוב בהזדמנות אחרת, הפוסט הזה הוא על מכשול עלות הטיול, אז הנה קצת דוגמאות במספרים:

3 חודשים בהימלאיה ההודית, עלו לי 6000 שקל (כולל טיסה).
חודש וחצי בספרד עלה לי גם 6000, ישנתי באוהל או אצל אנשים שאירחו אותי במשך רוב התקופה.
6 חודשים בניו זילנד עלו לי 20,000 שקל. שוב הרבה אוהל והרבה אירוח.
3 שנים של נדודים בחו"ל עלו לי 80,000 שקל (פחות או יותר).

אני יכול להמשיך עם המספרים אבל המשמעות של מסע כמו שלי, שכולל הרבה שהייה בשטח, די ברורה – ברוב המקרים, חודש מסע זול לי יותר מחודש של לחיות כאן בארץ, וזה רק הולך ומתייקר (הלחיות כאן, לא לטייל) אז בסגנון המסע שלי לפחות, כסף זו לא הבעיה העיקרית.

זה לא שהתקמצנתי בצורה מוגזמת אלא זה סוג הטיול שבחרתי – כשאתה יוצא לחצות מדינות ברגל, מטרק הרבה או יוצא למסע רכיבה של חודש על סוסים, כנראה שתישן הרבה באוהל ולא תאכל בהרבה מסעדות – זה אופי הטיול, זה סגנון המסע שאני אוהב.

אני גם לא מאלו שמדברים על הרעיון של "איך לטייל ב-30 שקל ליום" כי לפעמים חיכיתי שיחשיך והקמתי אוהל מחוץ לעיירה כדי לחסוך את עלות הלינה ולפעמים הוצאתי מלא על קפה טוב. הגישה שלי להוצאה בזמן מסע היא דינמית והשתנתה בהתאם למקום, לחוויה שחיפשתי ולכמות הכסף שאיתה רציתי להישאר.

אני חושב שההשקעה הראשונית היא מה שמייקר את המסע כי אחרי שיש לך את הציוד המתאים לטרקים, העלות יורדת באלפי שקלים. לדוגמה אני יוצא לחצות את איסלנד עוד חודשיים. זה אמור לקחת לי סה"כ חודש, אבל אני צריך לחדש את כל הציוד שלי כמעט אז רכישה המחודשת יכולה לייקר לי את המסע ב 30% – 40% בערך.

המסע באיסלנד צפוי לעלות לי (כולל טיסה, כולל הכל) כ- 10,000 שקל. אולי המסע הכי יקר שהיה לי בחישוב של זמן לעומת הוצאות. אם היה לי את כל הציוד, אני מעריך שהטיול היה עולה לי 6500 שקל בערך (עוד שלושה חודשים אדע בדיוק ואכתוב כאן באתר).

איך חסכתי למסעות?

במילה אחת: תיעדוף! אין סוד או שיטה מיוחדת.

אבל טבעו של תיעדוף הוא להשתנות עם הזמן. אני אסביר.

חלמתי לנדוד מגיל צעיר והתחלתי לחסוך כבר מגיל 14, בהבנה שאני נהנה קצת פחות עכשיו כדי להינות יותר כשאגשים את החלום שלי. נשבע לכם שבתור נער היית רואה גלידה ואומר לעצמי, "לא מתאים עכשיו, אתה תהנה מזה יותר בחול". נכון שגלידה אחת היא לא באמת ההבדל בין היציאה למסע או ההישארות בבית, אבל בשבילי זה היה עניין של יצירת הרגלים ודרך פעולה קבועה של חסכון בשביל המסע. אני יודע שלרבים זה נשמע נורא, לוותר על ההנאות הקטנות של החיים עכשיו כי מי יודע מה יהיה בעתיד, "הרי אנחנו חיים עכשיו!", הם אומרים. אני יודע, אבל בסוף, מבחינת התוצאה, נראה לי שהשיטה שלי עבדה לא רע.

כשהייתי צעיר דרך החיים שלי השפיעה בעיקר על בן אדם אחד – עליי.
כיום, אני לא חושב רק על עצמי ויש לי בת זוג וחיים משותפים שאני צריך לשקלל, אז היכולת שלי לחסוך לטיול קצת יותר מורכבת. זה בסדר מבחינתי, תודה ששאלתם, כי כמו שאמרתי תיעדוף זה שם המשחק.

כמה תאכלס צריך לחסוך?

טוב, אני לא באמת יכול לענות על זה כי זה תלוי במלא משתנים וביום אחר אפרט כאן באתר על חלק מההוצאות שהיו לי ואיפה מצאתי מחירים טובים.

בכל אופן, אני חושב שאם כבר יש לכם את רוב הציוד, 6000 שקל זו התחלה טובה וכמו שכתבתי, בעזרת הסכום הזה יצאתי לכמה מסעות מדהימים. החישוב הפשוט ממחיש שזה לא בשמיים כי אם תקחו את ה- 6000 האלו ותחלקו אותם ב- 365 ימים בשנה, ייצא לכם שאתם צריכים לחסוך רק 16.5 שקל ביום. פתאום שזה לא נשמע מופרך נכון? אם תתחילו ממחר לשים 16.5 שקל בצד, תוך שנה אתם יכולים לצאת לטיול של כמה חודשים במקומות מדהימים בעולם.

אז אם המסע, הטיול באמת חשוב לכם, למה לא להתחיל לחסוך עכשיו?
כדי שעוד שנה כבר תטיילו ב:

  • ספרד
  • סקוטלנד
  • הודו
  • קירגיסטאן
  • אתיופיה
  • אחר: ____________
אולי גם יעניין אותך